Home - Zoeken - Colofon - Contact
____________________________________________________________________________
Water -> Afvalwater -> Wat kan ik doen?
   
Wat kan ik doen?  

Minder afvalwater maken
Om ervoor te zorgen dat we minder afvalwater lozen op het riool, kunnen we:

 • minder drinkwater gebruiken door besparingen door te voeren in ons gebruik. Met een simpele waterbesparende douchekop en een spoelstop op het toilet besparen we al heel wat water. En de investering in het materiaal heeft u er binnen korte tijd alweer uit! Klik hier voor meer tips.
 • Regenwater afkoppelen, zodat het niet meer in het vuilwaterriool terechtkomt. Afgekoppeld regenwater kunnen we in de bodem laten infiltreren, maar we kunnen het ook voor verschillende doeleinden gebruiken. Voor het wassen van de ramen en de auto is regenwater zelfs beter dan kraanwater, omdat het minder kalk bevat: geen strepen dus!

Afvalwater minder vuil maken
Op een eenvoudige manier kunt u rekening houden met het milieu. Bewust boodschappen doen en bewust gebruiken van, bijvoorbeeld, schoonmaakmiddelen, kan al een heleboel schelen. U kunt zelf, direct, zorgen dat er minder afval in het water terechtkomt:

 • de meeste (af)wasmachines kunnen toe met 75% van de voorgeschreven dosis wasmiddel
 • er zijn grote verschillen in schadelijkheid van schoonmaakmiddelen

Niet in het riool
Niet in het riool thuis horen vaste stoffen, olie(producten) en chemische stoffen:

 • Vaste stoffen horen in de vuilniszak: maandverband, tampons, inlegkruisjes, luiers, plakstrips, textiel, watten(producten), etensresten, koffie- en theeprut, pleisters, condooms, verbandmiddelen, kattenbakkorrels, sla-olie, frituur- en braadvet etc. Al deze stoffen kunnen verstoppingen in het riool veroorzaken en de werking van pompen verstoren.
 • Olieproducten en chemische stoffen moeten naar het inzameldepot, bijvoorbeeld van uw gemeente: resten motor- en kruipolie, petroleum, peut, terpentine, thinner, ammonia, chloor, vlekkenwater, lijm- en verfresten (ook op waterbasis), bestrijdingsmiddelen, medicijnen, fotochemicaliën, zinkhoudend afval.
 • Sommige chemicaliën kunnen in het riool gevaarlijke explosieve dampen ontwikkelen. Ook tasten ze technische onderdelen aan. Natuurlijk spoelt u geen chemisch afval (verfverdunner, nagellakremover etc.) door de gootsteen of het toilet.
 • En tenslotte geldt: alles wat u door het riool denkt 'weg' te spoelen, moet er in de rioolwaterzuiveringsinstallatie weer uitgehaald worden! Neem ook eens een kijkje, op een open dag of met een groepsexcursie en verbaas u over wat anderen nog door de wc spoelen. U doet dat dan natuurlijk nooit meer!

U kunt ook stimuleren dat er elders minder vervuilende stoffen gebruikt worden:

 • niet alle landbouwproducten krijgen evenveel kunstmest en bestrijdingsmiddelen over zich heen; u kunt milieuvriendelijke producten kopen bij de natuurvoedingswinkel, maar ook supermarkten bieden steeds meer keus
 • als er maar genoeg kritische consumenten naar biologische producten vragen bij de bedrijfsleider, zal hij zich ook wel eens achter het oor krabben ...
 • een bloemetje in huis staat erg gezellig. Maar wist u dat er ook bij het kweken van bloemen vaak veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt? Er zijn ook bloemen en planten met Eko-keurmerk te krijgen.

Veel meer informatie over milieuvriendelijk huishouden kunt u vinden op de website van Milieu Centraal

Water van de (af)wasmachine of een wasbak mag u niet afvoeren via de regenpijp
In de Europese richtlijn voor Binnenriolering, de NEN 3215 staat dat inpandig (binnen het gebouw) het regenwater en het vuile water apart moeten worden aangeleverd. Pas buiten de woning mag het water eventueel gemengd worden. (Dit hang af van het feit of er een gescheiden of een gemengde riolering in de straat aanwezig is) De menging vindt plaats in een ontlastput vanwaar de huisaansluiting de mix van afvalwater en regenwater afvoert naar de riolering.
Nog een andere overweging waarom het beter is geen afvalwater op de regenpijp te zetten. De gemeente Nijmegen is druk bezig verhard oppervlak af te koppelen van de riolering. Dit betekent dat het schone regenwater niet meer naar het riool gaat, maar in de grond bezinktt. Als inpandig het water gemengd wordt, dan is afkoppelen niet goed mogelijk omdat dan vuil water geinfiltreerd zou worden.